DALL'ESTERO

KOLUMBUSZ HURCOLTA BE A VÉRBAJT EURÓPÁBA

hungarian-flag

Articolo tratto da un sito internet ungherese.

Régi olasz temetők vizsgálata újabb bizonyítékkal szolgált arra az eddig is valószínűnek tartott elképzelésre, mely szerint a szifilisz és a köszvény már jóval Kolumbusz érkezése előtt tombolt Amerikában, európai megjelenésük pedig a felfedező és hajósainak visszatértéhez köthető.

by Múlt-kor.hu

Cristoforo Colombo ritrattoA kutatók Olaszország különböző területein összesen 688 csontvázat vizsgáltak meg, melyek között volt bronzkori és az 1485-86-os pestisjárványból származó is. A maradványok vizsgálata során a reuma, a köszvény, és a szifilisz okozta csontelváltozások nyomait keresték. A kutatás eredményei szerint egyre valószínbb, hogy a szifiliszt - más néven vérbajt - Kolumbusz tengerészei "szedték össze" az Újvilágban, és ők hurcolták be a kórt Európába.

"Kolumbusz kora előtt Itália teljesen szűz volt ebből a szempontból. Sem a reumatikus ízületi gyulladás, sem a szifilisz nem létezett ekkoriban, ami megerősíti azt a feltételezést, hogy ezek a nyavalyák bizony Amerikából erednek" - mondta a kutatást vezető Bruce Rothschild, az ohiói artritisz-központ paleopatológusa a Discovery Newsnak. Az újab kutatásból levont következtetések egybevágnak Rothschild korábbi eredényeivel. A tudós ugyanis korábban sem talált szifiliszre utaló nyomokat a Kolumbusz előtti Európában. Az Újvilágban megvizsgált csontvázakon viszont - melyek nyolc különböző helyszínről származtak, koruk pedig 400 és 6000 év között mozog - kimutathatók a szifilisz nyomai.
Az itáliai csontvázak vizsgálata cáfolja továbbá azt az elméletet, mely szerint a Római Birodalom bukása tömeges ólommérgezéssel hozható összefüggésbe. Mikor a kutatók a vizsgálatot csak a római kori maradványokra szűkítették, a 439 csontváz között mindössze két köszvényeset találtak. Mivel a köszvényt ólommérgezés okozza, arra lehet következtetni, hogy ez a betegség ebben az időben ismeretlen volt Itáliában.
A legtöbb elváltozást a kutatók a 15. századi csontokon figyelték meg. Rothschild ezt azzal magyarázza, hogy ebben az időben az ismétlődő járványok hatalmas lelki nyomásként nehezedtek az emberekre, akik egyszersmind jellegzetes fizikai megterheléseknek is ki voltak téve. "Pestisjárvány idején az emberek visszahúzódtak otthonaikba, hiszen féltek a fertőzéstől. A csontvázak vizsgálatából arra következtettünk, hogy ez a stratégia korántsem védett a pestis ellen, ugyanakkor rengeteg, otthon is begyűjthető fertőzésnek tette ki az embereket" - mondta Rothschild.
Ruggero Marino történész, aki több, Kolumbuszról szóló könyvet is írt, azt állítja: semmilyen történelmi bizonyíték nem támasztja alá, hogy a vérbajt a felfedező és hajósai hurcolták volna be Európába. "Nem hinném, hogy ez volna a helyes magyarázat. A felfedező csontjainak alapos vizsgálata - már amennyiben sikerül azonosítani magát a holttestet - sok információval szolgálhat erről a témáról is" - mondta a történész a Discovery Newsnak.

 

Author Bio
Ruggero Marino
Author: Ruggero MarinoWebsite: http://www.ruggeromarino-cristoforocolombo.comEmail: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.
Chi sono:
Ruggero Marino è giornalista e scrittore. Ha lavorato per 34 anni al quotidiano Il Tempo di Roma, ricoprendo le cariche di inviato speciale (visitando più di 50 paesi), di redattore capo e di responsabile del settore cultura. Ha scritto due libri di poesie, Minime e massime e L’inferno in paradiso (Premio Indic). Ha vinto oltre 10 premi giornalistici, fra i quali quello dell’Associazione Stampa Romana. Con il suo primo volume sull’Ammiraglio, Cristoforo Colombo e il papa tradito, ha vinto il Premio Scanno. Delle sue ricerche, che proseguono dal 1990, e che per la prima volta coinvolgono la Chiesa di Roma nella vicenda, si sono occupati storici, scrittori e media in Italia e all’estero (il Times gli ha dedicato due pagine). I suoi studi sono stati citati all’Accademia dei Lincei. Ha esposto le proprie tesi in numerosissime conferenze, anche in università italiane e straniere. È stato invitato a New York dall’Istituto italiano di cultura e fa parte della Commissione scientifica per le annuali celebrazioni del 12 ottobre in onore di Colombo. Per approfondimenti è possibile consultare Wikipedia al seguente link: https://it.wikipedia.org/wiki/Ruggero_Marino
Ultimi articoli pubblicati:

Web Analytics