holland-flag

Articolo tratto da un sito internet olandese.

Fonte: De Telegraaf

Christophorus Columbus heeft Amerika niet in 1492, maar in 1485 ontdekt. Dat stelt de Italiaanse schrijver en historicus Ruggero Marino. Volgens Marino blijkt uit een zestiende-eeuwse Ottomaanse kaart dat Columbus zeven jaar eerder dan altijd verondersteld voor het eerst de Nieuwe Wereld zag.

Rất Columbus zou de zeereis in opdracht van paus Innocentius VIII hebben ondernomen. Marino ziet zijn theorie ondersteund door een inscriptie in de graftombe van de paus, waarin staat dat tijdens zijn pontificaat "de glorie van de ontdekking van de Nieuwe Wereld" plaatsvond.
Innocentius stierf in juli 1492, nog voordat Columbus de zeilen hees en drie maanden voordat hij voet aan land zette op de Bahamas. "De inscriptie loopt vooruit op het succes van Columbus of refereert aan een eerdere reis", stelt Marino in de Britse krant The Times dinsdag.
De erkende geschiedschrijving meldt dat Columbus in 1492 zijn reisopdracht kreeg van de Spaanse koning Ferdinand en koningin Isabella. Volgens Marino zou de reis van de ontdekkingsreiziger echter eerst worden betaald door de paus en de bankiersfamilie van de De' Medici, met wie de paus verwant was. Met het goud uit de nieuwe wereld zouden nieuwe kruisvaarten kunnen worden bekostigd. De nieuwe paus Alexander VI, de Spaanse Borgia-paus, zou de rechten op de reis echter hebben overgedaan aan de Spaanse troon.
De Ottomaanse kaart waarop Marino zijn theorie voornamelijk baseert, is de Piri Reis-kaart uit 1513. De kaart, die is vernoemd naar een Ottomaanse admiraal, is eeuwenlang verloren gewaand. Sinds kort is het perkament echter in handen van het Topkapi Museum in Istanbul.
Op de kaart staat een tekst over de Amerikaanse grond: "Deze kusten werden ontdekt in het jaar 890 van de Arabische era door de ongelovige uit Genua." De Genuaan was Columbus, 890 komt overeen met 1485 of 1486.

Clicky