hungarian-flag

Articolo tratto da un sito internet ungherese.

Régi olasz temetők vizsgálata újabb bizonyítékkal szolgált arra az eddig is valószínűnek tartott elképzelésre, mely szerint a szifilisz és a köszvény már jóval Kolumbusz érkezése előtt tombolt Amerikában, európai megjelenésük pedig a felfedező és hajósainak visszatértéhez köthető.

by Múlt-kor.hu

Cristoforo Colombo ritrattoA kutatók Olaszország különböző területein összesen 688 csontvázat vizsgáltak meg, melyek között volt bronzkori és az 1485-86-os pestisjárványból származó is. A maradványok vizsgálata során a reuma, a köszvény, és a szifilisz okozta csontelváltozások nyomait keresték. A kutatás eredményei szerint egyre valószínbb, hogy a szifiliszt - más néven vérbajt - Kolumbusz tengerészei "szedték össze" az Újvilágban, és ők hurcolták be a kórt Európába.

"Kolumbusz kora előtt Itália teljesen szűz volt ebből a szempontból. Sem a reumatikus ízületi gyulladás, sem a szifilisz nem létezett ekkoriban, ami megerősíti azt a feltételezést, hogy ezek a nyavalyák bizony Amerikából erednek" - mondta a kutatást vezető Bruce Rothschild, az ohiói artritisz-központ paleopatológusa a Discovery Newsnak. Az újab kutatásból levont következtetések egybevágnak Rothschild korábbi eredényeivel. A tudós ugyanis korábban sem talált szifiliszre utaló nyomokat a Kolumbusz előtti Európában. Az Újvilágban megvizsgált csontvázakon viszont - melyek nyolc különböző helyszínről származtak, koruk pedig 400 és 6000 év között mozog - kimutathatók a szifilisz nyomai.
Az itáliai csontvázak vizsgálata cáfolja továbbá azt az elméletet, mely szerint a Római Birodalom bukása tömeges ólommérgezéssel hozható összefüggésbe. Mikor a kutatók a vizsgálatot csak a római kori maradványokra szűkítették, a 439 csontváz között mindössze két köszvényeset találtak. Mivel a köszvényt ólommérgezés okozza, arra lehet következtetni, hogy ez a betegség ebben az időben ismeretlen volt Itáliában.
A legtöbb elváltozást a kutatók a 15. századi csontokon figyelték meg. Rothschild ezt azzal magyarázza, hogy ebben az időben az ismétlődő járványok hatalmas lelki nyomásként nehezedtek az emberekre, akik egyszersmind jellegzetes fizikai megterheléseknek is ki voltak téve. "Pestisjárvány idején az emberek visszahúzódtak otthonaikba, hiszen féltek a fertőzéstől. A csontvázak vizsgálatából arra következtettünk, hogy ez a stratégia korántsem védett a pestis ellen, ugyanakkor rengeteg, otthon is begyűjthető fertőzésnek tette ki az embereket" - mondta Rothschild.
Ruggero Marino történész, aki több, Kolumbuszról szóló könyvet is írt, azt állítja: semmilyen történelmi bizonyíték nem támasztja alá, hogy a vérbajt a felfedező és hajósai hurcolták volna be Európába. "Nem hinném, hogy ez volna a helyes magyarázat. A felfedező csontjainak alapos vizsgálata - már amennyiben sikerül azonosítani magát a holttestet - sok információval szolgálhat erről a témáról is" - mondta a történész a Discovery Newsnak.

Clicky